Het beitsproces

Hoe wordt roestvast staal gebeitst?

Door middel van salpeter- en fluorzuur (HNO3 en HF) wordt het staal gebeitst. De gloeihuid, walshuid, aanloopkleuren, corrosieproducten en vreemde metaaldeeltjes worden van het eindproduct verwijderd.
De chemische werking van het salpeter- en fluorzuur maakt ook de lasnaden en buigpunten schoon. De onzuiverheden die tijdens het bewerken van het roestvrij staal ontstaan worden op die manier weggebeten. Hierna vormt het chroom in het staal samen met zuurstof een passieve anti-oxide laag en is corrosie voorgoed uitgesloten.

De voordelen van het beitsen van roestvrij staal

RVS Leek krijgt nogal uiteenlopende producten in de fabriek. Soms zijn het redelijk gebruikelijke voorwerpen, maar soms zitten er allerlei hoeken en naden in het product. Om het roestvrij staal toch zijn natuurlijk beschermlaag te laten behouden, worden alle producten gebeitst. Op die manier kan een roestvrij stalen object later niet op een lasnaad of buigpunt gaan roesten. Een roestvrij stalen product dat bij RVS Leek is gemaakt is dus 100% roestvrij!

Roestvast staal beitsen we in onze eigen hal

Niet elk metaalverwerkend bedrijf heeft een eigen beitshal. Sterker nog, het is in onze regio zelfs uniek. We krijgen dan ook regelmatig opdrachten van collega’s. Metaalbewerkers die zelf niet de middelen hebben om te beitsen komen bij RVS Leek om hun producten te laten beitsen. “Wilt u bij ons in bad?” is dan ook een vraag die we regelmatig stellen!

Het beitsproces in beeld. Van ongebeitst via het beitsbad naar gebeitst product.

Facebooktwitterlinkedinmail